Toppidrett

Toppidrettstilbud
Ordet «toppidrett» i kombinasjon med sprangridning og videregående skole kan være et litt svevende begrep da det ikke finnes noen konkret standard for hva faget skal inneholde, eller hvilken kvalitet det skal være på treneren eller treningene.
Selv har vi valgt å legge fagplanen vår tett opp mot det NIF krever av private toppidrettsgymnas.
Treningsplanen er allsidig, utvikler både hest og rytter og tilpasses hver enkelt utøver. Ambisjoner tas på alvor og sammen utarbeider vi et realistisk mål med både en kortsiktig og en langsiktig plan.
Elevene kan, før hvert skolehalvår, velge mellom to, tre eller fire organiserte treningsøkter i uka. En av øktene vil alltid være en ren sprangtime mens de resterende varierer mellom gymnastikk, bom-, kavalettiarbeid eller løsgjørende bakkearbeid (dressur for spranghester) – alltid rettet mot de øvelsene som står på sprangplanen hver enkelt uke.
Det er aldri noe mål for oss at elevene skal hoppe høyere klasser, målet vårt er at de skal ri bra og støtter oss til følgende utsagn:
«Den dagen en rytter kan ri en rytmisk, kontrollert runde, med feeling og uten å slåss med
hesten. Løse banebyggers oppgaver, velge riktige linjer og legge hesten på riktig steg i
forhold til avstander – først da er rytteren klar til å klatre i klassene, uten at hestene blir gitt
for store utfordringer»
Vi ønsker ikke å se hester som gir opp og ikke lenger vil prestere på konkurransebanen, kun
fordi rytterens ambisjoner ble for høye og hestene ble gitt oppgaver de ikke var klar for, verken fysisk eller mentalt.
Elevene får oppfølging på stevner. Vi går banen med dem, hjelper på oppvarmingsbanen, ser dem konkurrere og analyserer rittet etterpå. Vi har en 10-hesters lastebil pluss flere hengere og sørger for at hestene kommer seg til stevner dersom foresatte ikke har anledning til å følge opp.
Hos oss skal alle elever få lik mulighet til å utvikle seg både i trening og konkurranse. En viktig del av konseptet vårt er at vi er til stede. Vi ønsker ikke å være trenere som dukker opp for å gjennomføre treningsøkta og deretter reiser igjen. Det er mange utfordringer som kan dukke opp utenom treningene og da skal elevene vite at vi er tilgjengelige. Det skal føles trygt for foreldrene å sende ungdommene til oss og det skal være trygt for ryttere fra hele
landet å følge drømmen sin om toppidrettssatsing, selv om det innebærer at de må flytte hjemmefra. Vi bor selv på gården og er tilgjengelige bortimot 24/7.

Treningsfilosofi
Det er mye som kan sies om ulike treningsfilosofier, men vi mener at det viktigste er å lære alle ryttere at all god ridning er resultatet av godt samarbeid mellom to individer med ulikt ståsted. Vanligvis en rytter med massevis av drømmer og ambisjoner og en hest, som verken har drømmer eller ambisjoner.
En rytter må lære å kontrollere seg selv og sine egne følelser for å kunne samarbeide med hesten og aldri la egne ambisjoner gå på bekostning av hesten.
Ingen er født mester. En mester bygges litt etter litt, dag for dag, med tålmodighet, respekt for hesten og lidenskap for sporten.

Hvem kan søke på Stall OL, Norges Sprangakademi?
Vårt ønske er å jobbe med elever som er genuint interesserte i sporten og som har arbeidsvilje og lyst til å jobbe for å bli en teknisk bedre rytter. Det sosiale aspektet er viktig for personlig og sportslig utvikling og det ligger i faget at alle skal bidra til gode relasjoner i gruppa ved å respektere, støtte, motivere og hjelpe hverandre.
Vi stiller ingen konkrete krav til konkurransenivå eller hestemateriell, men når det gjelder hesten så må den være egnet til formålet og av en viss kvalitet. Den bør kunne levere på minimum 120cm nivå, selv om rytteren har lite konkurranserutine ved skolestart.
Utviklingen for rytterne går fort med mengdetrening, men som rytter er man aldri bedre enn den hesten man sitter på.
Alle elevene våre får tilpasset trening og oppfølging under konkurranser. Vårt treningssystem er tilpasset elever fra 80 cm til GP-nivå. Vårt bidrag til å øke bredden i sporten er å gi ambisiøse ryttere fra hele landet mulighet til å trene og konkurrere som en toppidrettsutøver kombinert med en tilrettelagt skolehverdag.
Unghest anbefales ikke.
Hvordan søker man?
Start med å ta kontakt med Stall OL, Norges Sprangakademi, så avtaler vi et tidspunkt for prøveridning og samtale. Vi kartlegger blant annet søkeres nivå, ambisjoner og motivasjon til å gå inn i en hverdag som i hovedsak dreier seg om studier og mengdetrening i spesialidretten sin.
Vi nås på mail eller telefon lise.stallol@gmail.com, ove.stallol@gmail.com,
Lise Wallentinsen tlf. 918 67 985
Ove Hansen tlf. 908 28 140

Søknad og skole
Her skal sprangryttere på alle nivå få mulighet til å utvikle seg som ryttere. Ved hjelp av et sammensatt treningsprogram og tett oppfølging av et rutinert trenerteam ligger alt til rette for sportslig utvikling samtidig som de går på videregående skole. Vi tilbyr sprangelever fra hele landet et komplett og unikt toppidrettstilbud der både hest og rytter blir fulgt opp og ivaretatt.
Vi har et godt samarbeid med flere skoler. Bø vgs ligger i Bø i Telemark – ca.40 km fra gården og tilbyr programfaget toppidrett. Skolen har lang erfaring i å tilrettelegge skolehverdagen for
toppidrettselever. Søve vgs er en naturbruksskole som ligger på Ulefoss – ca 16 km fra gården.
Skolen har et bredt faglig tilbud, inkludert hestefaget og det er også mulig å gå studiespesialisering med toppidrett sprang. Det er busstopp ca. 200 meter fra gården.
Du søker på vanlig måte gjennom VIGO, men dersom du kommer fra et annet
fylke enn Telemark kan du trenge dokumentasjon på toppidrettstilbudet. Ta
derfor kontakt på lise.stallol@gmail.com før du søker.